Ljus framtid för Malmö
I takt med att Malmö vuxit som stad så har det skett många infrastruktursatsningar, däribland fler och bättre belysningar i hela staden. Johnny Clausen, belysningsansvarig vid Malmö stad, har många års erfarenhet och varit delaktig i Malmö stadsbelysning sedan 1985.
- Vi gör vad vi kan för att människor i Malmö ska känna sig trygga, såväl i trafiken som på gatorna. Vid trygghetssatsningar är inte energieffektivitet vår största prioritet, utan det är att ge människor en bättre, trevligare och framförallt säkrare upplevelse i vår stad. För varje mörk tunnel, gångväg eller bro som får nytt liv med belysning, tar vi ett offensivt steg mot ett ljusare Malmö.
Vandalsäker eller slagtålig belysning
Skadegörelse av belysning kan vara ett vanligt problem, särskilt på avskilda platser - det är här vandalsäker och slagtålig belysning hör hemma.
Läs mer i vår IK-guide.
Effektbelysning
Stadsarkitektur förstärks ofta av effektbelysning på allt från fasader, broar, träd och i tunnlar. I arbetet med att bygga en attraktiv och levande stad är ofta rätt belysning en viktig del.
Att kunna se ljuset i tunneln
Idag omfattar den offentliga belysningen i Malmö cirka 53 000 ljuskällor och täcker allt från funktionell och säker gatubelysning, parkbelysning, till effektbelysning för trivsel. Årligen byts cirka 13.000 ljuskällor ut, vilket innebär att alla ljuskällor byts ut vart fjärde år.
Belysning handlar dock om mycket mer än att bara ge ljus åt en plats för att få bättre förmåga att se, det handlar om att kunna se vilken belysning som krävs utifrån behov. Säkerhet, armaturmaterial, ljusflöde och spridning samt höjd för montering är exempel på sådant som är viktigt att tänka på vid projektering av ny belysning. Behovet i en tunnel, längst en gångväg eller i en bassäng skiljer sig ofta åt när det gäller belysningens funktion och design - och det är viktigt att rätt belysning kommer på rätt plats.
Se bildspelet nedan med några av de flera belysningar som Malux i nära samarbete med Malmö stad projekterat genom åren.